SZKOLENIE: ,,BEZPIECZEŃSTWO W INTERNECIE. ODPOWIEDZIALNE KORZYSTANIE Z MEDIÓW SPOŁECZNOŚCIOWYCH.”

Jednym z priorytetów MEN na rok szkolny 2017/2018 jest bezpieczeństwo w Internecie. Dlatego też dnia 09.02.2018 r. odbyło się w Centrum Szkoleniowym Pankiewicza w Warszawie praktyczne szkolenie na ww. temat. Na pięciogodzinnym spotkaniu, które prowadziła firma Vitrus Mens, omawiano następujące zagadnienia:

  1. Pokolenie X, Y,Z a sposoby korzystania z sieci.
  2. Zagrożenia dla młodzieży związane z treściami internetowymi.
  3. Cyberprzemoc: profilaktyka, procedura postepowania wobec ofiary i sprawcy.
  4. Zasady bezpiecznego korzystania z mediów społecznościowych.
  5. Działania profilaktyczne z zakresu korzystania z Internetu i portali społecznościowych.

Po zakończeniu szkolenia wszyscy uczestnicy dostali certyfikaty oraz materiały potrzebne do wykorzystania na zajęciach lekcyjnych.

                                                                                      Maria Górska

POWRÓT DO KORZENI

W dniach 16-18.10.2017 nasi nauczyciele: Agnieszka Korczyk, Jolanta Kulisz oraz Marek Pawlaczyk, wzięli udział w warsztatach pt.: „Slow Food, czyli obrona prawa do smaku”, które zorganizowało Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie. Gospodarzem warsztatów był Zespół Szkół Niepublicznych w Gąsawie. Celem warsztatów było zapoznanie uczestników z ideą  ruchu Slow Food, oraz nabycie umiejętności sporządzania tradycyjnych potraw w nowoczesnej aranżacji.

            Slow Food to po części moda i idea, protest przeciw przyśpieszeniu współczesnego świata. Nie bez powodu symbolem ruchu Slow Food jest ślimak. Slow Food to światowy ruch społeczny skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni różnych regionów
i związanych z tym upraw rolnych, hodowli zwierząt i metod prowadzenia gospodarstw, charakterystycznych dla tych regionów. Ideą ruchu jest m.in.: ochrona i promocja lokalnych
i tradycyjnych sposobów produkcji żywności, przepisów i receptur, promowanie kultury spożywania żywności, czyli celebrowania i delektowania się posiłkami, kupowanie świeżej żywności ze źródeł lokalnych, wytworzonej z użyciem tradycyjnych receptur oraz szeroko pojęta edukacja społeczeństwa na temat walorów zdrowej i tradycyjnej kuchni, wraz z jej prozdrowotnym działaniem.

            Pierwszego dnia, nasi nauczyciele mieli okazję zwiedzić pierwszą w Polsce masarnię ekologiczną „Rolmięs” w Łabiszynie, połączoną z ekologicznym gospodarstwem rolniczym, hodującym m.in. złotnicką pstrą, czyli polską rasę świń, z których przygotowują wyroby masarskie i szynki dojrzewające. Następnie Pani Katarzyna Kowalczewska, z pobliskiego Komarowa, przybliżyła uczestnikom ekologiczny sposób wytwarzania serów twarogowych, podpuszczkowych i masła z mleka rzadko hodowanych krów rasy Jersey.

            Kolejny dzień rozpoczął się od warsztatów kulinarnych, prowadzonych przez kucharza ze znanej bydgoskiej restauracji, Pana Pawła Żukowicza. Warsztaty miały na celu przybliżenie uczestnikom regionalnych produktów, tradycyjnych technik utrwalania żywności. Produkty te łączono z nowymi technikami obróbki i aranżowano w nowoczesnej formie na talerzu.

Chcąc osiągnąć zamierzone efekty zdrowotne, zgodnie z ideą Slow food, uzupełnieniem zdrowej diety jest nie tylko ruch, będący brakującym ogniwem tej układanki, ale i relaks. „Slow food dla skóry i ciała” to temat następnych warsztatów, jakie odbyli w tym dniu uczestnicy. Zajęcia prowadzone przez fizjoterapeutkę, Panią Malwinę Nowaczyk, uzmysłowiły jak ważne jest dbanie o własne ciało.

Z kolei Pan doktor Wojciech Szczęsny przybliżył wpływ składników pokarmowych, niektórych produktów i sposobu żywienia na zdrowie człowieka.

Dzień zakończył się pokazem barmańskim w wykonaniu Pana Waldemara Szredera.

            Ostatni dzień uczestnicy rozpoczęli od zwiedzania pobliskiego Muzeum Archeologicznego w Biskupinie, gdzie poznali m.in. sposób życia, pozyskiwania, uprawiania, wytwarzania oraz konserwowania  żywności od neolitu do czasów wczesno piastowskich.

Zwięczeniem warsztatów była wizyta w Hotelu „Herbarium” w pobliskiej Chomiąży. Znajdująca się w kompleksie pałacowym restauracja Werbena, która jako nieliczna w Polsce, posiada rekomendację Slow Food, gdzie podczas przygotowania posiłków wykorzystuje się jedynie naturalne składniki oraz zioła i warzywa pochodzące z hotelowego ogrodu oraz od okolicznych rolników. Kuchnia dysponuje również profesjonalną dojrzewalnią mięs i wędlin a także własną wędzarnią. Warsztaty zakończyły się wspaniałym obiadem w restauracji hotelu „Herbarium”, gdzie nastąpiło podsumowanie zajęć przez organizatorów.

            Głodni wiedzy, czekamy na następne szkolenia, które nie tylko poszerzają naszą wiedzę ale uświadamiają i edukują nawet nas, nauczycieli.

                                                                                                          Marek Pawlaczyk

Szkolenie w dniach 7.04 – 13.04.2014 r. – Projekt w ramach programu Leonardo da Vinci „Uczenie się przez całe życie” – współfinansowany przez Unię Europejską

ZOBACZ PREZENTACJĘ…   część_1   część_2   część_3   część_4


 

Projekt „Podniesienie kwalifikacji nauczycieli przedmiotów zawodowych oraz IPNZ Mazowsza” – współfinansowany przez Unię Europejską ze środków
Europejskiego Funduszu Społecznego nr UDA- POKL.09.04.00-14-053/11

ZOBACZ PREZENTACJĘ…


 

Kształtowanie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy w rolnictwie, na etapie wstępnego kształcenia zawodowego wymogiem europejskiego rynku pracy – Projekt nr 2012-1-PL1-LEO03-27945 realizowany ze środków Wspólnot Europejskich w ramach programu Leonardo da Vinci

 ZOBACZ PREZENTACJĘ…


 

Projekt Doskonalenie „Chlebem Powszednim” Nauczyciela Zawodu współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
Gdańsk 25-27.05.2013 Diagnoza IN
Pisz 04-13.10.2013 Praktyka
Gdańsk 14-16.12.2013 Diagnoza OUT

 ZOBACZ PREZENTACJĘ…


 

Projekt „Czas na nas – praktyki dla nauczycieli i instruktorów praktycznej nauki zawodu”.
Kołobrzeg 08.02- 17.02.2013

  ZOBACZ PREZENTACJĘ…


 

Projekt „AGRO na 6-stkę – Program doskonalenia nauczycieli i instruktorów kształcenia
zawodowego szkół rolniczych w Polsce” jest współfinansowany przez Unię Europejską
w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego

 ZOBACZ PREZENTACJĘ…